Karácsony az iskolánkban 2016

A téli szünet előtti utolsó napunk karácsonyi hangulatban zajlott.Hagyománynak számít, hogy ilyenkor karácsonyi forgatagot tartunk.

Idén is az osztályokban dolgoztak a gyermekek, ahol különféle karácsonyfa díszeket készítettek. A 8. osztály segítségével lehetőség volt mézeskalács készítésére is. Ezután a közös karácsonyi ebéd következett.

A napot a karácsonyi ünnepség zárta. Színjátszósaink előadták a "Kit válasszak a kilencből?" című darabot. A 3-4. osztály pedig versekkel és énekekkel hozta el számunkra az ünnepi hangulatot. Zárásképpen tantestületünk és énekkarosaink előadták a Republic együttes dalát, a Szeretni valakit valamiért!

Népdaléneklési verseny 2016

„A magyar népdal az egész magyar lélek tükre.”

Iskolánkban, Magyon ez a nap mindig a népzene ünnepe.

2016. november 23-án már 18. alkalommal rendeztük meg a versengést.

 

Az idei mottónk: „Érik a szőlő, hajlik a vessző,

                               Bodor a levele.”

 

Gyönyörű szüreti népdalok csendültek fel a már sokak által jól ismert színpadon.

A rendezvényünk színvonalát emelték a hajdúsámsoni gyerekek dalcsokra, melyet citerakísérettel adtak elő.

Négy korcsoportban versenyezhettek a gyerekek, s ebben az évben a csoportos előadások bemutatására is lehetőség volt.

 

A verseny eredményei:

 

I. korcsoport (1.-2. oszt.):

I. helyezés: Cziva László (Levelek)

II. helyezés: Rákóczi Ottília (Nyírjákó)

III. helyezés: Vakály Mira (Magy)

 

II. korcsoport (3.-4. oszt.):

I. helyezés: Barócsi János Gábor (Magy)

II. helyezés: Fehér Vanda Petra (Magy)

III. helyezés: Dávida Panna (Levelek)

 

III. korcsoport (5.-6. oszt.):

I. helyezés: -

II. helyezés: Tordai Mária (Laskod)

III. helyezés: Anda Zsófia (Ramocsaháza)

 

IV. korcsoport (7.-8. oszt.):

I. helyezés: Juhász Eszter (Ramocsaháza)

II. helyezés: Kirilla Szabolcs (Nyírjákó)

III. helyezés: Gál Orsolya (Levelek)

 

Csoportos (alsós – felsős)

I. helyezés: Bicskei Anikó, Bicskei Edina (Magy) - felsős

II. helyezés: Auxi Dorina, Auxi Kornél, László Mira, Vámosi Petra,(Magy)- alsós

III. helyezés: Tóth Nóra, Németh Bendegúz Barna (Nyírjákó) - felsős

 

Valamennyi iskola versenyzőjének köszönjük a részvételt, nevelőiknek a felkészítést.

Bízunk abban, hogy mindannyian jól érezték magukat és jövőre is eltölthetünk együtt majd egy szép délutánt.


Színházlátogatás 2016 október 25.

2016. október 25-én, kedden délelőtt az 1-6. osztályos tanulókkal Nyíregyházán lévő Móricz Zsigmond Színházba látogattunk el, ahol a Tündér Lala című előadást tekintettük meg.

A gyerekek izgatottan várták ezt a programot, hiszen eddigi életük során nem sok ilyenben volt részük. Legtöbbjük számára újdonságot jelentett a színház világa, de mindannyian nagyon élvezték. A gyerekek felé a darab pozitív üzenetet is közvetített. Megtanulhatták, hogy a jó mindig elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig a büntetését. Mindemellett a látvány, a hangulat és a sok-sok zene magával ragadott mindenkit.

Nekünk kísérő tanároknak is jó volt látni a gyerekek önfeledt szórakozását. A legközelebbi előadásra is örömmel fogunk ellátogatni.

Sinka Judit, Tamás Péterné

Kísérő tanárok

 

2016 október 23-i megemlékezés

A megemlékezés '56 eseményeinek 60. évfordulója alkalmából került megrendezésre. Az október 23-i megmelékezésünk Enyedi Gábor tanár úr történelmi áttekintésével indult, majd pedig a gyerekeink előadása álltal megelevenedtek a színpadon '56 eseményei. Ezután pedig gyertyát gyújtottunk és koszorút helyeztünk el Magy hősi halottaiért emelt emlékműnél, leróva előttük a tiszteletünket.

Szavalóverseny

Iskolánk 2016. október 20-án, csütörtökön házi szavalóversenyt szervezett. A több mint 40 versenyző és a hozzátartozók megtöltötték a Művelődési Házat. Nagy örömet jelentett, hogy ennyi fiatal szereti a verseket. Köszönjük a felkészítő tanárok lelkiismeretes munkáját és a szülők támogató hozzáállását!

Gratulálunk a nyerteseknek!

Eredmények:

 

1-2.osztály                                                              5-6.osztály

I.    Maczkó Eszter  1.o.                                      I. Mester Klaudia 6.o.

II.  Vakály Mira   2.o.                                         II. Magyari Zoltán 6.o.

III.  László Mira 1.o.                                           III. Pető Nikolett 5.o.

 

3-4.osztály                                                              7-8.osztály

I.    Fehér Vanda 3.o.                                             I. Dancs Eugénia 8.o.

II.   Mató Alexandra 4.o.                                       II. Ignéczi Barbara 8.o.

III. Lencsés Zsolt 4.o-                                            III. Káté Anita 7.o.          

       Auxi Kornél 3.o.        

 

Palásti Napok-Sportdélután

A Palásti Napok rendezvénysorozatból természetesen nem hiányozhat  és egy kis testmozgás. A keddi délutánunk aktív eltöltésére egy sor- és váltóversenyt állítottunk össze melyben a gyerekek játékos gyakorlatok során versenyeztek egymással. A feladatok változatossága, érdekessége garancia volt a jó hangulatra. A kitűzött cél az volt, hogy mindenki mozogjon, jól érezze magát az eseményen és kedvet kapjon a testmozgáshoz. A páros versenyszámokban tapasztaltuk, hogy mennyire együttműködően tudnak együtt dolgozni a siker reményében.

A versenyt követően diákjaink a népi játékokkal tovább fejleszthették ügyességüket és játéktudásukat.

Ez a sportdélután ismét megerősítette azt a véleményünket, hogy a sportnak a testi és lelki frisseség megőrzésén túl közösségfejlesztő ereje is van.

 

Palásti Napok- Emléktábla koszorúzás és Csibeavató

Palásti László emléktábla koszorúzása

Hagyományosan minden évben október harmadik hetében tartjuk a Palásti Napokat. Ennek keretén belül emlékezünk meg iskolánk alapítójáról és névadójáról, Palásti Lászlóról, s koszorúzzuk meg az emléktábláját az iskola falán. Az idén október 19-én, szerdán került sor erre a jeles alkalomra.

Palásti László a község jegyzőjeként felismerte, hogy szükség van a szervezett oktatásra, így a helybéli gyerekeknek iskolát alapított, melynek ő maga volt az első tanítója is. Tiszteletére viseli ma is intézményünk az ő nevét. Négy tanulónk előadásában rövid megemlékező műsort hallhattunk, majd megkoszorúztuk az iskolánk falán látható emléktáblát. Köszönjük a részvételt a nyílt nap alkalmából itt tartózkodó szülőknek is.

CSIBEAVATÓ

 

A Palásti-hét keretén belül - október 19-én - iskolánkban nagyszabású eseményre került sor, a Csibeavatóra. Ezen a napon az elsősök „teljes jogú polgárai” lettek iskolánknak. Előadták a Csibetáncot, majd bátorságpróbára került sor, amelyet sikeresen teljesítettek. A feladatok között szerepelt várépítés poharakból, elrejtett betűk keresése és szóvá alakítása, székfoglaló játék és puzzle kirakása. A „csibefogadalomban” mindenki megígérte, hogy segíteni fogják egymást és szót fogadnak osztályfőnöküknek.

Minden kis elsősnek gratulálunk, kívánjuk, hogy érezzék magukat jól közösségünkben!

 

2016. október 14. Sportverseny

2016. október 14-én immár IV. alkalommal került megrendezésre Nyíregyházán a fogyatékkal élők megyei sporttalálkozója, melyen Milák Eszter iskolánk tanulója is jelen volt. Diákunk két versenyszámban indult. Kislabda hajításban első helyen, célba dobásban pedig a második helyen végzett. Gratulálunk.

 

2016. október 7. - Kávészünet együttes az iskolánkban

Idén már másodjára láttuk vendégül a Kávészünet együttest, hogy a gyerekeknek egy felejthetetlen napot szerezzünk. Az iskolánk tanulói közül páran külön kis számmal is készültek, melyet elő is adhattak a Kávészünet együttes programjába beleépítve. Tanár, diák és az intézményünkhöz tartózó óvodások egyaránt jól érezték magukat. Önfeledten énekektünk, táncoltunk.

 

2016. október 6. - Megemlékezés az Aradi Vértanúkra

Iskolánk tanulói az idei tanév október 6-án nem a megszokott módon emlékezhettek meg az aradi vértanúkról. Először egy történelmi áttekintést kaptak a diákok a harcokról, a csaták helyszíneiről és a hősökről Enyedi Gábor történelem tanár úr előadásában.

Ezután két részre osztottuk fel az iskola tanulóit. Az alsósok saját osztályfőnökeikkel beszélgettek az ünnepekről, az ünnepi öltözködésről és történelmi hősökről, majd pedig a tizenhárom aradi vértanúról és az aradi szabadságszoborról készült puzzle-t rakták ki. Végül plakátokat készítettek erre az alkalomra különböző technikákkal, melyeket később az iskola folyosóján kiállítottunk.

A felsősöket pedig négy vegyes csapatra osztottuk, egy csapatban voltak 5., 6., 7., és 8. osztályos tanulók is. Ők négy helyszínen történelmi eseményekkel kapcsolatos feladatokat oldottak meg. Térképen kellett csatahelyszíneket elhelyezniük, vértanúk képeit és neveit kellett felismerniük és párosítaniuk, keresztrejtvényt kellett kitölteniük és puzzle-t kirakniuk, illetve érvelést is írattunk velük, hogy miért ne végezzék ki az aradi vértanúkat.

A gyerekek nagyon élvezték, hisz így aktív részesei voltak a megemlékezésnek és mi tanárok is úgy láttuk, hogy így jobban megértették e nap jelentőségét és átfogóbb képet kaptak a tizenhárom aradi vértanú hősiességéről.

 

2016. szeptember 30. Európai Diáksport Napja

Szeptember utolsó pénteki napján a sport, az egészség megőrzése kiemelt helyet kapott a Palásti László Általános Iskola és Óvoda életében. Hiszen az „Európai Diáksport Napja” felhívásának ebben a tanévben is eleget téve ezen a csodálatos napsütéses napon rendeztük meg a sportnapot iskolánkban. Rendezvényünknek azonban most nem az iskola sportudvarát, hanem a Leveleki Tócentrum üdülőjét szemeltük ki. A Leveleki Tócentrum településünktől kb. 4 km távolságra található, és ezt a távot kerékpárral szerettük volna megtenni. A szervezések előtt alapos felmérést készítettünk az iskolánk tanulói között, hogy egyáltalán ki rendelkezik kerékpárral. A szülők beleegyezését is kértük, hogy engedélyezzék gyereküknek – természetesen kerékpárral - a kijelölt útvonal megtételét. Programjainkban kerékpártúra, zenés gimnasztika, 2016 méteres futás, valamint egy gyalogtúra is szerepelt.

Aztán elérkezett a várva várt nap.

A hőmérséklet emelkedett és már szinte biztosra vehettük a napsütéses kellemes időt. Nagy örömünkre igen nagy csapat gyűlt össze. A szervezők ismertették a napi programot. A kerékpárosoknak két rendőrtiszt rövid tájékoztatást tartott a helyes közlekedés szabályairól. Ezt követően délelőtt 10 órakor elindult a közel 80 főt számláló bringás csapat a Leveleki Tócentrumhoz. Kicsik és nagyok, szülők és pedagógusok egyaránt jelen voltak és csodás környezetben fáradhatatlanul tekertük a métereket. Az útvonalat rendőri biztosítás mellett tettük meg. Az első és második évfolyamos diákokat és az óvodás gyerekeket az iskolabusz szállította a rendezvény helyszínére.

Tizenegy órakor érkeztünk meg a helyszínre. Ekkora már az óvodások és az alsó tagozatos diákok is jelen voltak. Rövid pihenőt követően zenés gimnasztikával melegítettük be izmainkat. A gyerekek láthatóan nagyon élvezték ezt a zenés gimnasztikai és fitnesz gyakorlatokkal kombinált mozgásformát.

Következő programként lefutottuk a 2016 méteres távot. Miután az utolsó futó is beért a célba az ebéd következett, mely alatt kifújhatták magukat és új erőt meríthettek a résztvevők. Itt ránk osztályfőnökökre hárult az a feladat, hogy mindenki a saját osztályát ebédeltesse és ezt követően az osztályokat egy csapattá egyesítse. A folytatásban egy gyalogtúrát tettünk és megtekintettük az Apagyi horgásztó igen változatos növény- és állatvilágát. Az 1km hosszú gyalogtúrából megérkezve az alsó tagozatos gyerekek buszra szálltak, a kerékpárosok pedig felpattantak a biciklikre és elindultunk hazafelé.

A 120 perc gyorsan elrepült. Úgy érezzük, hogy valamennyien nyertesei vagyunk ennek a napnak, hiszen kellemesen elfáradva és boldogan mentünk haza azzal az élménnyel, hogy együtt töltöttünk egy vidám napot.

A következő tanévre célul tűztük ki, hogy még több változatos programmal, még több embert mozgatunk meg. Bízunk benne, hogy jövőre még többen leszünk. 

    

 

5. osztályos kerékpártúra 2016

5. osztály

2016. szeptember 9. – Kerékpártúra

Idén, 2016 szeptemberében felsősök lettünk, aminek köszönhetően új osztályfőnökünk lett, Erika néni.

Első közös programunkra pedig szeptember 9-én, pénteken került sor, egy felejthetetlen biciklitúra keretében. Izgatottan vártuk a nagy utat, amely a leveleki fagyizóhoz vezetett. Szerencsére az időjárás is kedvezett nekünk, hiszen nagyon meleg volt, így még jobban esett a fagyi. Mindeközben persze nagyokat nevettünk, beszélgettünk. Szokatlan, de kellemes élmény volt tanár nénivel kötetlenül, iskolán kívül együtt lenni. Meglepő volt, hogy mindenki jól bírta az utat.

Nagyon jól éreztük magunkat, reméljük, hogy máskor is lesznek még hasonló programok. Valamint hálásak vagyunk Judit tanár néninek is, hogy velünk tartott ezen a délutánon.

 

Iskolánk egyik híressé vált tanulója

Báránymentés

Iskolánk egyik tanulója hatalmas lélekjelenlétének köszönhetően egy ellés során bajba került kis bárányon segített azzal, hogy felszakította a magzatburkot, melyből nem tudott kiszabadulni önerejéből az újszülött bárány. Majd pedig látván, hogy a bárány nem mozog elkezdte masszírozni, mely mentő cselekedetnek minősült. Maga a kis bárány születése is nagy szám, mivel bárányok közt ritka, hogy hármas ikerbárány jöjjön a világra. Az alábbi képen látható iskolánk tanulója a 3 újszülött báránnyal.

Először a SZON készített vele egy riportot (mely a következő linkkel érhető el http://www.szon.hu/ikerbaranyokat-segitett-vilagra-a-nyiribronyi-kisfiu-kiszabaditotta-a-burokba-ragadt-allatot-es-eletet-masszirozott-bele/3169200), majd pedig a TV2 MOKKA című műsorába is bekerült a mi kis jeles tanulónk eme felnőtteket is megirigyelendő tettével. A vele készült riport az alábbi  linken látható http://tv2.hu/musoraink/mokka/218194_igazi-hos-lett-falujaban-a-baranyt-mento-kisfiu.html.

 

Tanévnyitó 2016/2017

Összefoglaló a tanévnyitó ünnepségről

Szeptember 1-jén, ahogy szerte az országban, a mi iskolánkban is megkezdődött a 2016/2017-es tanév. A reggel 8 órakor kezdődő tanévnyitó ünnepségünket számos szülő és meghívott vendég tisztelte meg jelenlétével. A Himnusz eléneklése után két ötödikes tanuló előadásában hallhattunk egy verset, majd megtekinthettük a leendő első osztályosok bemutatkozó műsorát. Ezt követően intézményünk vezetője, Pappné Turik Tímea igazgatónő osztotta meg velünk tanévnyitó gondolatait, s néhány biztató szó után hivatalosan is megnyitotta a tanévet.

Ezután örömteli eseménynek lehettünk részesei, hiszen ajándékosztás következett. Az előző évekhez hasonlóan a leendő első osztályosok a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának jóvoltából egy taneszközökkel felszerelt iskolatáskát kaptak a tanévkezdéshez. Ezt a Szeretetszolgálat nevében Dr. Barkóczi Brigitta adta át a gyerekeknek iskolánk legidősebb tanulói, a nyolcadikosok segítségével.

Magy Község Önkormányzata pedig minden gyereket egy füzetcsomaggal ajándékozott meg, amit az osztályok képviselői az ünnepségen át is vehettek községünk polgármesterétől - Czirják Istvántól, a többiek a tanteremben kapták meg ezt a hasznos ajándékot.

S végül, de nem utolsó sorban a Játssz velünk! játék web áruház jóvoltából intézményünk egy 900 ezer Ft értékű ajándékcsomaggal lett gazdagabb. 

Óvodásaink többek között labdáknak, jelmezeknek, tengerhangú dobnak és ritmushangszereknek, rollernek, közlekedési ismereteket oktató játéknak, rendőrségi szettnek, piknikező szőnyegeknek, képességfejlesztő egyéni és társasjátékoknak örülhetnek.

Iskolásaink az oktatójátékok és kézügyességet fejlesztő eszközök mellett kaptak álló időjárás állomást, napelemmel működő Mars robotot és egyéb mozgó állatot, jármű makettet, matematikai-oktatási segédanyagot, 3d-s maketteket papírból és fából, egyensúlyt és állóképességet fejlesztő tornaszereket.

A Szózat meghallgatása után a tanulók osztályfőnökük vezetésével bevonultak az osztályokba, ahol a következő két óra év eleji szervezési feladatokkal telt, majd ezt követően elkezdődött a tanulás.

 

 

Pedagógus kirándulás 2016

2016. június 28-án a magyi Palásti László Általános Iskola és Óvoda dolgozói egy nagyon szép, élményekben gazdag kiránduláson vettek részt, melyet iskolánk igazgatónője, Pappné Turik Tímea szervezett, s melynek költségét fenntartónk, a Hit Gyülekezete finanszírozta.

Utunk első állomása Tokaj volt, ahol a kilátóból gyönyörködhettünk a táj szépségében. Ezt követően Mádon a gyönyörűen felújított Zsinagógát tekintettük meg, melynek gondnoka sok-sok humorral fűszerezve mesélt az épületről, a felújítási munkálatokról, sőt az 50 év alatt megélt személyes élményeiről is. Igazán jó hangulatban indultunk tovább Vizsolyba, ahol egy érdekes interaktív előadás keretében megismerkedtünk a Biblia nyomtatás történetével. A korabeli eszközökkel és gépekkel berendezett helyiségben mi magunk is kipróbálhattuk a kézi nyomtatás nehéz mesterségét. Megtudtuk, hogy egy lelkes kis csapat milyen nemes feladatra vállalkozott: a Károli Gáspár által lefordított Bibliát az eredeti könyvhöz hasonlóan, 16. századi technikát alkalmazva 200 példányban szeretnék kinyomtatni, melyhez még a lapokat is saját maguk állítják elő. Ez a munka sok nehézséggel jár együtt, és természetesen sok pénzbe kerül, ezért szívesen fogadnak mindenféle anyagi támogatást. A mi kis társaságunk azzal segítette a munkájukat, hogy összedobtunk egy összeget, és örökbe fogadtunk egy betűt, a „P” betűt.

 A finom ebéd elfogyasztása után Göncön megnéztük a Huszita házat, majd utunk újból Tokajba vezetett. Itt egy kis szabad program volt a Tisza-parton, ahol mindenki kedvére ehetett, fagyizhatott.

Kirándulásunk sikeréhez hozzájárult a kellemes időjárás, valamint a jó hangulat, mely egész nap jellemezte a társaságot. Köszönjük a szervezőnek és a fenntartónak ezt a szép napot!

 

 

Kirándulás 2016

2016. június 9-én a 2. és a 4. osztályosok Debrecenbe mentek kirándulni az AGORA Természettudományos Élményközpontba.

A létesítményt kanyargós fahídon közelíthették meg a gyerekek, s a tágas aulába lépve kedvesen fogadták a csoportot.

A vezetőnk egy különleges szobába vezette a csapatot, ahol a tér speciális sárga fénnyel volt megvilágítva. Ennek köszönhetően a számunkra természetes színek megszűntek létezni, s mindent szürkének, fehérnek, feketének láttak a gyerekek.

Izgalmas feladatokat kaptak a színek nélküli világban, sok zászló közül kellett kiválasztaniuk a magyar zászlót, kísérletet tehettek arra, hogy a szivárványt kiszínezzék, s zoknik párosítását is megpróbálhatták.

Ezután egy érdekes fizikai előadást hallhattak, láthattak.

A Planetáriumban a csillagok világába kalauzoltak bennünket, s számtalan csillagképpel ismerkedhettünk meg. A legkedveltebb mégis a tükörlabirintus volt, de erejüket is összemérhették a gyerekek, s a magasban kerékpározva leküzdhették félelmeiket.

Tartalmas és szórakoztató volt a mai nap.

 

Kirándulás Debrecenben

Iskolánk színjátszós diákjai jutalom kiránduláson vettek részt 2016. június 07-én Debrecenben. A nap sok érdekes programot tartogatott számukra.

Először a festői szépségű Nagyerdőben tettek egy kellemes sétát, a kisebbek itt a játszótér játékait próbálták ki, majd innen a Kossuth térre indultak tovább.

A 4. osztályosok beszámoltak a Nagytemplom előtt arról, hogy miért is nevezték el a templom harangját Rákóczi harangnak, megfigyelték a Csonka templomot, a régi Városházát, s az Aranybika Szállót.

Az ebéd eltöltése után a híres Református Kollégium Múzeumát kerestük fel, ahol Kovács Gergő tanár úr idegenvezetésével bejártuk a több száz éves épület termeit, megismerhettük az itt tanulók napirendjét, ami egyáltalán nem volt egyszerű, sőt a mai diákoknak „elfogadhatatlan”. A régi falakon freskók ábrázolják a magyar történelem nagyjait, s néhány jellegzetes eseményét. Beléphettünk abba a terembe, ahol ma istentiszteletet tartanak, de az 1848-49-es forradalom idején itt tartották az országgyűlést.

A debreceni Csokonai Színház kulturális szervezőjének, Petró Emiliának köszönhetően színházbejárásra nyílt lehetőségünk. Németh Jolán kulturális szervező vezetésével a csapat a színház területén olyan helyekre is bejuthatott, mint a színészek öltözője, a díszletek megtekintése, s láthattuk azt is, hogy az esti előadásra hogyan rendezik be a színpadot.

A csoport a nap zárásaként megnézte „A légy jó mindhalálig” musicalt, ami a  legemlékezetesebb marad mindenki számára. Nagyszerű és emlékezetes nap volt.

 

Gyermeknap

2016. május 26-án iskolánk udvara a gyereknevetéstől, ujjongástól volt hangos, hiszen gyereknapot tartottunk. A programok változatosak voltak. Kisvonattal lehetőség volt a falut bejárni, ellátogattak hozzánk a rendőrségtől és a mentőktől. A délelőttöt a Csűrdöngölő Rétközi Hagyományőrző egyesület zárta egy fergeteges táncházzal. Ebéd után Tóth Zoltán tartott pirotechnikai bemutatót. A napot osztályfoci bajnoksággal zártuk. Reméljük mindenki jól érezte magát.

Gyerekszemmel:

„Nekünk nagyon tetszett, hogy kisvonattal 2-szer is szétnézhettünk falunk utcáin. Láthattuk osztálytársaink házait, kutyáit. Nagyon örültünk, hogy integethettünk a járókelőknek. Szívesen énekeltünk, beszélgettünk.”

„Dorina”

„Az ugráló tetszett nekem, mert jól fel tudtam ugrani, a Sárkányetető meg azért, mert jól tudtam célba dobni. A legjobban az tetszett, hogy focizhattam a nagyokkal.”

„Kornél”

„Nekem tetszett a trambulin, a rendőr, mert kérdéseket tett fel, amire válaszolni kellett. A kisvonat is, mert az egész falut végig énekeltük és kicsalogattuk az egész falut az utcára. A gólyaláb azért tetszett, mert sokat tudtam vele járni.”

„Gábor”

„A nap nagyon fantasztikus volt. Nagyon örültem, amikor a táncosok jöttek, mert a szép színes ruhájuk csak úgy pörgött. A népi játékok is nagyon tetszettek, mert pont ez való nekem.”

„Vanda”

„Jó volt a nap. A rendőr megmutatta a gumibotot meg a bilincset, a mentőkocsit megnézhettem közelről. A felgyújtott kis házikót eloltották, ami arra figyelmeztetett, hogy ne játsszunk a tűzzel!”

„Alexandra”

 

Anyák napja

Áldott legyen a keze, mellyel először emelt fel!

A mosoly, melyet ragyogtatott rám.

Hogy táplált, gondozott nappal és éjjel,

Legyen mindig áldott, az édesanyám!

 

ANYÁK NAPJA – a legszebb ünnep!

Május első vasárnapja az Édesanyáké. Őket köszöntöttük tiszta szeretettel és május virágaival. Az édesanya a család lelke. Az anyáknak minden gondolata, a gyermekei. Vidám kacagásuk örömet hoz az életükbe, jókedvük bearanyozza mindennapjaikat.

Soha nincs egy rossz, vagy hangos szava. Még a betegségből is gyorsabb a gyógyulás, ha ágyuk szélén ülve fogják a kezüket. Soha nem mondják, hogy fáradtak, soha nem mondják, hogy nekik is vannak problémáik. Mindenre jutnia kell az idejéből, s ha fáradt, akkor sem panaszkodik.

Hála, szeretet, köszönet érte.

Az egész életük arról szól, hogy gyermekeiknek kiegyensúlyozott, boldog családot teremtsenek. Így teszik teljessé az életüket.

Erre az ünnepre nem tud eléggé felkészülni az ember, ugyanakkor mégis leginkább ilyenkor engedik szabadjára az érzéseiket.

A színjátszó csoport előadásában A só” c. népmesét láthatták az ünnepeltek, melynek fontos mondanivalója volt. A szeretetnél nincs nagyobb kincs az ember életében.

Azok a gyerekek nagyon boldogok lehetnek, akik mellett ott áll az édesanyjuk.

Az édesanya az, aki fáradtságot nem kímélve dolgozik, bizalommal fordulhatunk hozzá, hiszen türelmük végtelen. Mellettük mindig szépnek látjuk a világot, és úgy érezzük, nem kell félnünk semmitől.

„Az anya, az igazi édesanya a legcsodálatosabb ember a világon. Ő a tündéri hang, aki jó éjt kíván; aki mesél neked egy vidám nap után.”

Így gondolták ezt az első osztályosok is, akik verses műsorukkal köszöntötték az anyukájukat.

„Te adtál nekem életet, és ami még fontosabb, leckéket arra, hogyan kell élni. Te vagy minden jónak a forrása, amit elértem életem során. Mami, köszönetet mondok mindazért, ami vagy, és ami én vagyok.”

Bicskei Edina és Bicskei Anikó előadásában a „Mama kérlek” című dal hangzott fel.

A második osztályosok verses összeállítással, játékfűzéssel és néptánccal szereztek örömet az anyukájuknak.

Anya csak Nő lehet. Ez az ő kiváltsága. Az ő hivatása. A legszebb és legnehezebb. A legnehezebb, hiszen olyan hivatás, amely sosem ad szabadságot, soha nem enged pihenőt, állandó figyelmet, szeretetet, odaadást kér, vár, követel. Ám mégis szép. Mert csak ő ismeri a titkot. Az anyai szív titkát. Hogy miként válik egy új élet önálló emberré.

Tar Viktória előadásában Dsida Jenő: Édesanyám keze c. verse is az édesanyákat köszöntötte.

Anyák napja csak egyszer van egy évben, de ne feledjük: oly sokat köszönhetünk édesanyánknak, hogy az év minden napja is kevés hálánk lerovására.

 

„Szeressétek az anyákat,

ne csak egy májusi vasárnap

boruljon virágba szerető szívetek.

Mindig szerető gyermekek legyetek,

de ne csak egy májusi vasárnap.”

 

Az énekkarosok Halász Judit: Mit tehetnék érted? gyönyörű dalával zárták az ünnepi műsort.

Minden gyerek virággal köszöntötte az anyukáját, nagymamáját. A második osztályosok ezen kívül egy „Szeretetkönyv” - vel is meglepték a mamit, akinek könnyeket csaltak a szemébe.

 

„Az anyák gyerekeik kezét csak egy ideig fogják,

de a szívüket mindörökké.

 

A gyerekeket tanította és felkészítette: Király Istvánné és Sinka Judit

 

 

Holokauszt kiállítás

 

Iskolánk április 13-14.-én holokauszt emlék kiállításon vett részt Nyíregyházán, ahol a diákok szembesülhettek a nem is olyan távoli múlt borzalmaival. Az Élet Menete Alapítvány által bemutatott vándorkiállítás egy korabeli marhavagonban volt, amelyben a diákok egy rendhagyó történelem órán vettek részt. A kiállítás során képeket, korabeli tárgyakat láthattunk, hanganyagot hallgathattunk, melyek mellett felkészült diák tárlatvezetők mutatták be a korszakot. A tanulságos kiállítást a 7. és 8. évfolyamos diákjaink tekintették meg.

 

Megemlékezés a Holokauszt áldozataira

2016. április 18-án emlékezett a Palásti László Általános Iskola és Óvoda a holokauszt magyarországi áldozataira. A művelődési ház tele lett kíváncsi gyerekekkel, akik érdeklődve figyeltek, hiszen már tudták, most más lesz ez a megemlékezés, mint a szokásos Himusz – Szózat közötti unalmas előadások és versek sora. Hallották a hírét, hogy messziről jönnek diákok, akik valami érdekeset fognak nekik mutatni.

A megemlékezést egy kis történelmi áttekintéssel kezdték a szervezők – igen bölcsen. Hiszen ezeket az eseményeket meg kell először érteni, így tudunk értékítéletet alkotni igazán.

Enyedi Gábor, az iskola történelem tanára tartott egy nagyszerű beszéded az előzményekről, hogy miért tudott Magyarországon is így elharapódzni ez a kegyetlenség. Elmondta, hogy 22 törvény és 100 rendelkezés korlátozta az 1920-40-es évek között a zsidók életét. Azaz állami segítséggel szorították ki az embereket a társadalomból, majd az életből. A végső konklúziót kell ebből is levonnunk: nem szabad közönyösnek, bátortalannak lennünk ilyen időben, ilyen hangok hallatán. S ne a tragédiára, az EMBEREKre emlékezzünk.

Ez után léptek színpadra a salgótarjáni Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola diákjai, akik egy különleges módon üzentek az események kapcsán a kortársaiknak. Drámatanáruk, Csukáné Szerémy Andrea pár évvel ezelőtt fogott hozzá Todd Strasser ifjúsági regényének musicallé való átdolgozásához, amelyből 2009. november 27-i bemutatóra kész darab született meg. Ennek bemutatása történt meg képek és betétdalok segítségével. Közben a tanárnő elmesélte, egy 1967-es megtörtént eseményt dolgoz fel a regény, melyben szerző a történelem tanár szemszögéből boncolgatja azokat a kérdéseket: Ha egyszer hasonló helyzetbe kerülnek, a diákok vajon melyik oldalt választják? Észreveszik-e, ha beszippantja őket is a mozgalom? A fiatalok sokat mondó szövegeket énekeltek, melyek tanításként szolgálhatnak számunkra: „Vigyázz, hogy méltóságából senki el ne lopjon, / Lehessen azzá, ’mért világra jött, / Mert minden emberé ez a Föld”. „Vigyázz, hogy szabaddá legyen, / Jogaiból senki el ne vegyen.”

A darabbal és az egész megemlékezéssel is a felelősségtudat-kialakítása volt a cél, melyről tanúbizonyságot Gulyás Csaba – az „örök magyi” – a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium történelem tanára adott. Először felsorolt pár nevet, és kérte, jelentkezzenek az unokák, dédunokák, ha hallják felmenőik nevét. Sajnos senki nem tehette fel a kezét, mert elhurcolt, elpusztított zsidó magyi lakosok nevei hangzottak el. Nincsenek a településen – de akad, akinek már a Földön se – leszármazottjaik, köszönhetően a II. világháború eseményeinek. Tanár úr is a mi, a kortársak, a következő generáció felelősségét emelte ki, hiszen az a két SS-tiszt nyilván nem tudott egyedül 17500 zsidót összegyűjteni a nyíregyházi gettóba.

Ezután mutatta be azt a csapatot, akik a két héttel ezelőtti Wallenberg-emlékverseny győztesei. A fiatalok – Gulyás Gréta (a magyi), Gulyás Fruzsina és Papp Bence (akik magyiak szeretnének lenni) – arról számoltak be, nem a nyeremény motiválta őket a versenyre való készülésben. Nem akarnak közömbös szemlélői lenni olyan eseményeknek, amelyekben embereket irtanak. Filoszemitáknak vallják magukat, szeretik, támogatják Izraelt, kiállnak a zsidók mellett. Elmondták, nem szabad, hogy újra megtörténjen az, ami egyszer már 6 millió ember értelmetlen és gonoszul végbement halálát jelentette. A bátor kiállás mellett korteskedtek mind a hárman és erre bíztatták a jelenlevőket is.

A megemlékezés Anna Frank naplójából való részlettel, majd a Republic együttes A csend beszél című dalával és egy emlékező verssel zárult.

Balogh Csilla

Bethlen Gimnázium

 

KI-MIT-Tud?

Idén második alkalommal rendeztük meg iskolánk Ki mit tud? rendezvényét. A zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen nagyon színvonalas produkciók születtek. Íme a győztesek.
Alsó tagozat:
I. Helyezet 4.osztály Fogj egy sétapálcát című előadása

II.helyezet 3.osztály Country tánca

III. Helyezet a 4. osztályos lányok tapsos előadása.

Különdíjasok: Az 1.osztály Katica tánca és a 2.osztály sváb tánca

Felső tagozat:
I.helyezet a 6.osztály ír tánca

II.helyezet a 6. osztály poharas dala

III.helyezet a 7-8.osztályos lányok kendős tánca

Különdíjas: Pető Roland és Nikolett

Minden résztvevőnek gratulálunk, köszönjük a felkészítő tanárok munkáját.
Reméljük jövőre újra találkozunk!

 

Sítábor

Bocskai Tamás számára ismét sieléssel kezdődött a 2016-os esztendő, a csodálatos környezetben található Felsőzugón. A szokatlan időjárás nem kedvezett a téli sportok szerelmeseinek, hiszen a tájat most nem borította a hóréteg. A hóágyú segítségével azonban a sípályát megfelelően előkészítették, és a nagy hideg ellenére számtalanszor siklottunk a lejtőkön. Megkérdeztük Tamást, hogyan érzte magát a sítáborban? " Ismét csodás élményekkel gazdagodtam és remélem, hogy legközelebb is tovább fejleszthetem sítudásom. "

 

Karácsonyi ünnepség

2015. január 18-a, a téli szünet előtti utolsó tanítási nap nem szokványosan telt a magyi általános iskolásoknak. Az első három tanítási órát karácsonyi forgatag követte, amelyben minden osztálynak megvolt a maga feladata: voltak, akik karácsonyfadíszt vagy asztali díszt készítettek, mások az elkészített díszekkel felöltöztették a Művelődési házban felállított karácsonyfát, illetve megterítették az ebédlőasztalokat a közösen elfogyasztott ünnepi ebédhez, ahol a gyerekek által elkészített finom kókuszgolyókat is feltálalták.

 

Ezután délután egy órától a Művelődési házban egy meghitt karácsonyi ünnepséget láthatott a közönség. Először iskolánk színjátszó szakkörösei adták elő Panov apó történetét, majd Ady Endre: Karácsony című versét hallhattuk Milák Viktória tolmácsolásában. Ezt követően a harmadikos és negyedikes gyerekek műsorának tapsolhattak a jelenlévők. Az ünnepség zárásaként felcsendült egy gyönyörű dal, melyet már hagyományként iskolánk énekkarosai és pedagógusai közösen énekeltek el.

Ezután került sor a feldíszített karácsonyfa és az asztali díszek kisorsolására az előzőleg kiosztott tombolák segítségével. Ezzel is szerettünk volna egy kicsit mi is hozzájárulni néhány család otthonában a karácsonyi hangulat megteremtéséhez.

 

Iskolánkba látogatott a Mandala dalszínház

December 15-én iskolánkba látogatott a Mandala dalszínház. Színvonalas műsorukkal ismert mese dalokat hoztak el hozzánk. Gyerekek az előadókkal együtt énekelték az ismert slágereket. Reméljük, hogy minél hamarabb újra vendégül láthatjuk őket!

 

Mikulás Ünnepség

forrás: hetek Országos Közéleti Hetilap

 

 

Népdaléneklési verseny 2015

Iskolánkban a népdaléneklési verseny hagyomány. Művelődési házunk 17. alkalommal adott otthont ennek az eseménynek.

Idén 2015. november 18-án tartottuk ezt a nemes versengést.

Színes népdalkincsünkből a versenykiírás minden évben valamilyen témakört dolgoz fel.

 

A verseny mottója: „ A szép fényes katonának,

                                  gyöngy, arany élete…”

A népdalokban felcsendültek a kaszárnyákban élők mindennapjai, a katonák életérzései.

 

Ebben a tanévben is ellátogattak és vállalták a zsűrizés feladatait a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanárai. Rendezvényünk színvonalát tanítványaik citerajátékkal és bihari népdalok éneklésével színesítették. Öröm számunkra, hogy nagyszerű előadást hallhatunk tőlük.

 

Négy korcsoportban versenyeztek a tanulók. Valamennyi iskola versenyzőjének köszönjük a részvételt, nevelőiknek a felkészítést.

A zsűri a helyezettek mellett számtalan különdíjat osztott ki.

Iskolánk tanulói közül is néhányan különdíjban részesültek.

   

 

 

A verseny eredményei:

 

I. korcsoport (1.- 2. oszt.):

I. helyezés: Cziva László (Levelek)

II. helyezés: Pankotai Sára (Apagy)

 

II. korcsoport (3.- 4. oszt.):

I. helyezés: Tóth Lilla (Levelek)

II. helyezés: Anda Zsófia (Ramocsaháza)

III. helyezés: Lipécz Eszter (Apagy), Nagy Balázs (Magy)

 

III. korcsoport (5.- 6. oszt.):

I. helyezés: Németh Bendegúz Barna (Nyírjákó)

II. helyezés: Tóth Nóra (Nyírjákó)

III. helyezés: Gál Orsolya (Levelek)

 

IV. korcsoport (7.- 8. oszt.):

I. helyezés: Juhász Eszter (Ramocsaháza)

II. helyezés: Herczku Renáta (Apagy)

III. helyezés: Kirilla Szabolcs (Nyírjákó)

 

Bízunk abban, hogy mindannyian jól érezték magukat és jövőre is eltölthetünk együtt majd egy szép délutánt.

 

 

Csibeavató

Iskolánkban minden évben megrendezzük a Palásti hét keretén belül a Csibeavatót, ahol az elsős nebulókat az iskolaközösség teljes jogú  polgáraivá avatjuk. Ez év október második szerdáján az elsősöké volt a főszerep. A rendezvényt Pappné Turik Tímea Igazgató Asszony nyitotta meg. A délutánra meghívást kaptak az elsősök szülei és az alsó tagozatos diákok. Az elsősöknek a fogadalom tétel után 5 feladatot kellett megoldaniuk. Az együttműködési készséget, kreativitás és bátorságot igénylő  próbák teljesítésével váltak a Palásti László Általános Iskola teljes jogú polgáraivá. A délután további részében népi játékokat próbálhattak ki a tanulóink.

Október 23-ai megemlékezés

Október 22-én, csütörtök délután ünnepi ruhába öltöztünk mi magunk és a lelkünk is, hisz ezen a napon emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről és hőseiről. Az ünnepi műsort a falu parkjában tartottuk meg, ahol az iskola tanulóin és tanárain kívül jelen voltak az óvodás gyerekek is az óvó nénik kíséretében, az önkormányzat dolgozói, valamint a falu lakosai közül több érdeklődő és hozzátartozó. Iskolánk történelemtanára – Enyedi Gábor – röviden összefoglalta a történelmi tényeket, a nyolcadikos diákjaink egy irodalmi műsor keretében tárták elénk az emberek életérzéseit, gondolatait. Énekkarosaink egy szép dallal zárták le a megemlékezést. A település vezetői és az iskolás gyerekek mécseseket és koszorúkat helyeztek el a hősi emlékműnél.

 

 

Palásti László emléktábla koszorúzása

Mint minden évben, az idén is megemlékeztünk a Palásti-hét keretén belül iskolánk alapítójáról és névadójáról, Palásti Lászlóról. A község jegyzőjeként felismerte, hogy szükség van a szervezett oktatásra, így a helybéli gyerekeknek iskolát szervezett, melynek ő maga volt az első tanítója is. Tiszteletére viseli ma is intézményünk az ő nevét. Négy tanulónk előadásában rövid megemlékező műsort hallhattunk, majd megkoszorúztuk az iskolánk falán látható emléktáblát. Köszönjük a részvételt a nyílt nap alkalmából itt tartózkodó szülőknek is.

 

Továbbtanulási tájékoztató

2015 október 5-én a továbtanulás előtt álló nyolcadikosok valmint a hetedikes gyerekek egy érdekes előadás részesei lehettek. Iskolánk volt diákja Molnár Szandra mutatta be jelenlegi iskoláját a Zrínyi Ilona Gimnáziumot, valamint beszélt az ott is működő Arany János Tehetséggondozó Program-ról, amelynek ő is részese. Személyes élmények alapján fényképekkel illusztrálva mesélt a program nyújtotta előnyökről és lehetőségekről. Többek között az érdekes kirándulásokról, a kulturális eseményekről a kollégiumi életről. Elmondta, hogy a programban résztvevő diákok nagyon sok anyagi támogatást kapnak. pl. ingyenes nyilvizsga, ECDL vizsga, jogosítvány, színházbérlet, buszbérlet, ösztöndíj. Ismertette a programba bekerülés feltételeit, valamint válaszolt a felmerülő kérdésekre. Bízunk benne, hogy érdekes előadása és az Arany János Tehetséggondozó Program nyújtotta lehetőségek felkeltették a tanulók érdeklődését.

Rendkívüli irodalom óra

2015 október 2-án ellátogatott iskolánkba a Kávészünet együttes. Remek produkcióval készültek. Több ismert verset adtak elő megzenésítve, amit a gyerekek örömmel énekeltek velük együtt.Többek között hallhattuk József Attila Mama illetve Móra Ferenc A cinege cipője című versét, melyeket előzőleg a gyerekek a színpadon közösen elszavaltak. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy visszavárjuk őket!

 

Magyar Diáksoport Napja

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) az idei évben is meghirdette a Magyar Diáksport Napját. Felhívásuk célja az volt, hogy a jelentkező iskolák diákjai, tanárai és mindenki, aki részt vesz az eseményen, legalább 120 percet töltsön el aktív testmozgással.

Iskolánk, a Palásti László Általános Iskola és Óvoda ebben a tanévben is eleget tett e megtisztelő felhívásnak és szívesen vállalta az esemény megszervezését. A Magyar Diáksport Napját iskolánkban 2015. szeptember 29-én rendeztük meg.

A sportnapot megelőző napokban tantestületünk tagjai, közösen elkezdték a programra való ráhangolódást, és ötleteikkel, elképzeléseikkel igyekeztek minél izgalmasabb és látványos feladatokat összeállítani a résztvevők legnagyobb örömére.

Programunk célja az volt, hogy felhívjuk a részvevők figyelmét a rendszeres testmozgásra, a fizikailag aktív életmód fontosságára.

Faliújságunkon, valamint a település több fontosabb épületében is elhelyezett színes plakátokon hívtuk fel a szülők és minden érdeklődő figyelmét a jeles nap eseményeire.

Természetesen az óvodás gyerekek, óvó nénik megtisztelő, aktív jelenlétére is számítottunk.

Az iskolában az osztályfőnökök kiemelt feladata volt a sportnap feladatainak, versenyszámainak ismertetése a gyerekek körében.

Az előkészületekben, a szükséges sportszerek, kellékek kipakolásában a diákok is részt vállaltak, hiszen már izgatottan várták, hogy a különböző versenyszámokban megmutathassák képességeik legjavát.

Versenyszámainkban szerepelt zenés gimnasztika, kerékpáros ügyességi verseny, kispályás labdarúgás, alternatív játékok valamint egy akadálypálya is rendelkezésre állt, amely megmozgatta a gyerekek minden porcikáját.

Iskolánk igazgatónője Pappné Turik Tímea ünnepélyes keretek között nyitotta meg a sportnapot és kívánt minden jelenlévőnek jó szórakozást.

Minden testmozgás, sportolás előtt célszerű az izmokat átmozgatni, bemelegíteni. Bizony mi is ezt tettük és nagyszerű hangulatban megtartott zenés gimnasztikával mozgattuk meg a kicsik és nagyok, fiatalok és idősek izomcsoportjait.

Ezt követően rajtolt el a 2015 m-es futás. A kijelölt útvonal településünk egyik utcája volt.

A házak mellett elhaladva, vidám zajongásunkra az idősebb emberek kiálltak a kapujukba és futásunk alatt lelkesen buzdítottak bennünket. A távot teljesítők meglepetés ajándékot kaptak.

Ezután jött az igazi felszabadult sportolás. Játékosság, ügyesség és versenyszellem egyszerre működött valamennyiünkben.

A 2015 méteres futást követően egy kerékpáros ügyességi verseny várt a résztvevőkre az iskola bitumenes pályáján. Az iskola tanulói saját osztályaik keretében teljesítették az igen bonyolult pályát. Az ügyesség mellett a gyorsaság is fontos volt, hiszen a leggyorsabban teljesítő osztályokat oklevélben részesítettük.

A kispályás labdarúgást osztálybajnokság keretében rendeztük meg, külön az alsó és felső tagozatban.

Az alternatív játékokban mindenki kipróbálhatta képességeit. Az akadálypályán főleg az alsó tagozatos gyerekek és óvodások mozogtak otthonosan.

A 120 perc gyorsan elrepült. Eredményhirdetéskor minden osztály oklevélben részesült.   Úgy érezzük, hogy valamennyien nyertesei vagyunk ennek a napnak, hiszen kellemesen elfáradva és boldogan mentünk haza azzal az élménnyel, hogy együtt töltöttünk egy vidám napot.

A következő tanévre célul tűztük ki, hogy még több változatos programmal, még több embert mozgatunk meg. Bízunk benne, hogy jövőre még többen leszünk.

 

Köszönjük a kezdeményezést!

 

Tisztelettel: A Palásti László Általános Iskola és Óvoda Nevelőtestülete

 

Magy, 2015. szeptember 30.

 

 

Kirándulás az Apagyi Kenderáztató-tavon

2015 szeptember 18-án a második és harmadik osztályosok az Apagyi Kenderáztatóhoz mentek tanulmányi kirándulásra. A séta során megfigyelthették a vízpart növény és állatvilágát. Közelről láthatták a halraj mozgását, a vadlibák vonulását. Az őszi vadbokrok érett terméseit megkóstolhatták. Sok-sok tapasztalattal térhettek haza a kirándulásról, melyet nagy élménnyel meséltek nagyobb társaiknak. 

Tanévnyitó Ünnepség

1. Tanévnyitó ünnepségünkön szeretettel köszöntöm a tanulókat, pedagógusokat, a kedves szülőket és vendégeinket.

Megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm a Hit Gyülekezete fenntartó egyház képviseletében: Szanitter Zoltán Lelkész Urat, Czirják István Urat, Magy község Polgármesterét, Sitku Józsefné Alpolgármester Asszonyt, tanévnyitónkon megjelent képviselőtestületi tagokat.

Köszönjük, hogy jelenlétükkel megtisztelik tanévnyitó ünnepségünket.

 

2.  Kérem, énekeljük el közösen a Himnuszt!

 

3.  A lassan sárguló levelek, a bágyadt napsütés, az égen vonuló költöző madarak mind-mind azt sugallják, hogy vége van a nyárnak, eljött a szeptember, s vele együtt egy új tanév. Mi is újra itt vagyunk, hogy kipihenten, feltöltődve, újult erővel nézzünk szembe az új kihívásokkal. Bizonyára még mindannyian a nyári élmények hatása alatt állunk, de azért egy kicsit már vártuk az iskolakezdést, hisz ennek a készülődésnek is megvan a maga varázsa: megvásárolni a szép új iskolatáskát, tolltartót, színes ceruzákat, izgatottan várni, milyen jó lesz újra látni az ismerős arcokat, találkozni a barátokkal, osztálytársakkal, elmesélni a nyáron átélt kalandokat, s birtokba venni a jól ismert tantermeket.

Az iskola mindannyiunk életében fontos szerepet játszik. Azt szoktuk mondani, hogy ez a második otthonunk.

A mi kis intézményünk idén már a negyedik tanévet kezdi meg a Hit Gyülekezete egyház fenntartásában. Reméljük, hogy kitartó munkánkkal, szorgalmunkkal ebben az évben is bizonyíthatjuk létjogosultságunkat.

 

4. Vannak most közöttünk olyan gyerekek, akik bizonyára mindenki másnál jobban várták ezt a napot, amikor felvehetik hátukra az új iskolatáskájukat, kinyithatják színes könyveiket, szépen fedett füzeteiket. Ők az első osztályosok. Már nagyon vártunk titeket. Engedjétek meg, hogy Mester Klaudia 5. osztályos tanuló előadásában egy verssel köszöntsünk benneteket.

 

5. Ezek után, kedves kis elsősök, kérünk benneteket, hogy most ti is mutatkozzatok be nekünk, adjátok elő műsorotokat.

6. Köszönjük szépen a bemutatkozásotokat, nagyon ügyesek voltatok. A mai naptól sok-sok izgalmas dolog vár rátok, hiszen a tanító néni bevezet titeket a számok és a betűk birodalmába. Kívánom nektek, hogy érezzétek jól magatokat közöttünk, és szerezzetek sok-sok piros pontot szüleitek nagy örömére.

 

10. Megkérem Pappné Turik Tímeát, iskolánk igazgató nőjét, hogy nyissa meg hivatalosan is a tanévet.

 

11. Tanévnyitó ünnepségünk zárásaként hallgassuk meg Szinetár György: Szeptemberi csengetés című versét Dancs Eugénia 7. osztályos tanuló előadásában.

 

A tanévnyitó ünnepség után a gyerekek örömmel vették át a Palásti Közalapítvány és a Hit Gyülekezete Szeretet Szolgálata által összeállított füzetcsomagokat. Az első osztályosokat egy plusz meglepetés is várta, hiszen ők felszerelt iskolatáskát is kaptak.

 

 

Horgásztábor

Iskolánk három tanulója / Fullajtár Ádám, Fullajtár Ákos, Pető Roland/ a nyári szünetben egy, a Leveleki Horgászegyesület által szervezett horgásztáborban vett részt.  A horgászegyesület tagja, név szerint Tokaji Imre előadásainak köszönhetően a résztvevők, a víztározó élővilágával, halállományával valamint a horgászathoz elengedhetetlen engedélyekkel, felszerelésekkel ismerkedhettek meg. Természetesen maga a horgászat sem maradhatott el, és a megfelelő csalik kiválasztásával minden résztvevő diák megpróbálta kifogni a „nagy halat”.

Utolsó tanítási nap

Az 1. és 2. osztályosok utolsó tanítási napja rendhagyóan telt.

Az iskolabusszal kiruccantunk a Leveleki tóparthoz, ahol egy kellemes sétát tettünk a töltésen.

 Közben megfigyelhettük a vízpart növényzetét, állatvilágát. A Vízisport és Szabadidőcentrum területén, majd a strandon játszhattak és pancsolhattak a gyerekek.

 Ezután ellátogattunk a vízisí pályához. Sajnos síelőt nem láttak, de a hely nagyon tetszett a gyerekeknek. 

A kirándulást fagyizással zártuk. A nap melegebb időszakában rajzfilmnézéssel folytatódott a nap. Mindenki jól érezte magát.

 

A fizika tanszéken jártunk

 

2015. június 05-én a Sakk-szakkör keretén belül ellátogattunk a Nyíregyházi Főiskola fizika tanszékére. 2015 a fény éve, ezért előadást tartott nekünk , Beszeda Imre PhD tanszékvezető főiskolai tanár úr a fényhatásokról. Az előadás nagyon érdekes volt. Először hologramokat készített két tükör és egy lézer segítségével. Egy asztali lámpa 100 W-os égője segítségével megvilágított egy foszforeszkáló gyurmát, ami ezután zöld színnel világított. A legutolsó bemutató volt a legérdekesebb. Mosószeres vízbe gázt fújt tanár úr, majd bekente a kezét is mosogatószerrel, ezután habot vett ki a pohárból és begyújtotta. A hab lángra lobbant, de az előadó keze mégsem égett meg. Ez egy nagyon veszélyes kísérlet, nem is szabad otthon megcsinálni. Szeretnénk megköszönni Beszeda Imre tanár úrnak, hogy megmutatta ezeket nekünk. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy jól éreztük magunkat sok érdekeset tudtunk meg a fényről.

Czire Richárd 6. osztály

Anyák napja

“Az anyáknak megadatott az emberiség által ismert legnagyobb kincs:

a tudat, hogy jobbá tehetik valaki másnak az életét.” (ismeretlen)

 

Május első vasárnapja az édesanyák napja. Ez az a nap, amelyre mindenki készül szíve legmélyén, legyen az fiatal, vagy öreg.

Iskolánkban 2015. május 4-én versek, énekek csendültek fel az ajkakról, amelyek az anyákat, nagymamákat köszöntötték.

 

Először a színjátszó csoport előadásában „Az okos lány” c. népmesét láthatták az ünnepeltek, majd az első osztályosok köszöntötték a számukra legkedvesebb lényt, az édesanyjukat.

Ezt követően Szandi: Anya című dalát Bicskei Anikó és Bicskei Edina adták elő.

A másodikosok zenés verses összeállításában minden benne volt, amit egy kisgyerek ilyenkor érez. Fantasztikus esernyőtáncuk emlékezetes marad mindenki számára.

Hála, szeretet, köszönet – ez a három szó melengette ezen a napon a drága anyai szívet.

Dzsida Jenő: Hálaadás című versét Tar Viktória tolmácsolásában hallhatták a kedves vendégek.

Az ünnepi műsort az énekkarosok előadása zárta, Takács Nikolas gyönyörű dalát énekelték, melynek címe: Édesanyám.

Az anyukáknak, nagymamáknak úgy hisszük az a legnagyobb meglepetés, ha saját készítésű ajándékot adnak a gyerekeik. Az ünnepséget megelőző héten lázas munka folyt az osztályokban. Reméljük minden ünnepeltnek sikerült az egyedi ajándékkal örömet szerezni.

„Csak egy van, aki melletted áll mindig,

- Őrangyalod, úgy jár vigyázva rád -,

Ha rossz is vagy, ő, mindig jónak lát;

A te drága, édes, édes-jó anyád!

 

Iskolatalálkozó Hajdúsámsonban

A hajdúsámsoni  II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 15 éve kezdte meg intézményükben a művészeti oktatást .

Iskolánk színjátszó csoportja és énekkara ebből az alkalomból egy rendezvényen vett részt 2015. május 22-én Hajdúsámsonban, mely egyben egy fenntartói iskolatalálkozó is volt.

Az évforduló záró rendezvényén iskolánk tanulói is bemutatkoztak kis műsorukkal.

Kedves vendéglátóink programjában először egy debreceni városnézés szerepelt, ahol tanulóink megfigyelhették a város jellegzetes nevezetességeit és hallhattak keletkezésükről. Ezzel kapcsolatosan egy tesztet töltöttek ki a tanulók.

A finom ebéd elfogyasztása után valamennyi iskola bemutatkozott, így sikerült egy kicsit jobban megismerni az intézményekben folyó munkát. A délután nagyon tartalmas volt, hiszen a művészetek minden színfoltját megismerhettük, a tehetséges tanulók előadását élvezhettük.

Köszönjük a nagyszerű élményt.

 

Beszámoló a színházi előadásról

2015. április 23-án, délután a magyi óvodások és iskolások egy nagyszerű színházi előadást láthattak a nagyváradi M.M. Pódium Színház jóvoltából a helyi Művelődési házban. A közismert Ludas Matyi című népi játékot mutatták be interaktív formában, mely fergeteges sikert aratott a gyerekek körében, hisz ők is bekapcsolódhattak a történetbe. Részt vettek a döbrögi vásáron, hangos számolással biztatták Ludas Matyit Döbrögi elnáspángolásában. Az 50 perces előadás végig lekötötte a gyerekek figyelmét, nagyon sokat nevettek a humoros jeleneteken, s a végén nagy tapssal jutalmazták a színészek produkcióját. A bemutató után rögtön megfogalmazták a kívánságukat, hogy szeretnék, ha máskor is lenne ilyen, vagy ehhez hasonló színházi előadás az iskolánkban.

 

Holokauszt emléknapja iskolánkban

A Holokauszt 71. évfordulójának megemlékezésén nagy tisztelettel köszöntöttük a megjelent vendégeket.

A holokausztnak nevezett tragikus és példátlan történelmi eseménysor, mindaz, ami a nácizmus éveiben történt a magyar és az európai zsidósággal, a józan gondolkodás számára mindmáig szinte felfoghatatlan.

A holokauszt emléknapja alkalmat ad arra, hogy felidézzük a múltat és emlékezzünk az áldozatokra.

Iskolánk színjátszó csoportjának előadásában Eve Bunting: A Rettentő Valamik /A Holokauszt allegóriája/ című darabot nézhették meg.

Megemlékezésünk célja az volt, hogy minden korosztályban jöjjön létre az az erkölcsi tartás, egyéni felelősségtudat, amely nélkül sohasem lehetünk biztosak abban, hogy a holokauszt vagy az ahhoz hasonló népirtáshoz vezető politikai folyamatokat, helyzeteket el tudjuk kerülni.

Ehhez a szemléletformáláshoz segített bennünket Gulyás Csaba a Bethlen Gimnázium történelem tanára, aki a diákjai által készített díjnyertes filmet vetített le Kitaszítva címmel. Nagy figyelemmel hallgattuk Őt.

Európa számos nemzete évente megemlékezik a holokauszt áldozatairól. Nálunk ez az emléknap április 16-a, mert a német megszállást követően 1944-ben ezen a napon állították föl Kárpátalján az első magyarországi gettót.

Juhászné Ruszka Csilla történelem tanárnő felelevenítette röviden a történelmi eseményeket.

Ezen szörnyű eseményekhez kapcsolódott Kiss Gabriella: In Memoriam című verse, melyet Milák Viktória 7. osztályos tanuló adott elő.

Ez volt a Múlt ….Egy rövid órában összezsúfolva….

Talán – okulva a múlt szörnyű hibáiból – a Jelen egy EMBERIBB JÖVŐT hoz majd létre!

A megemlékezés végén erről szólt énekkarosaink előadásában Koncz Zsuzsa: Békét és reménységet c. dala.

Rendhagyó történelem óra

2015. április 15-én Gáspár Ferenc magyar-történelem szakos tanár, kilenc történelmi regény szerzője rendhagyó történelem órát tartott iskolánk felső tagozatos diákjainak. a tanár úr Nagy lajos, Zsigmond király és Mátyás király korával ismertette meg játékos formában tanulóinkat. A tanóra izgalmas volt, interaktív módon zajlott. Célja a történelem és az olvasás megszerettetése volt a gyerekekkel. A helyes válaszokért ajándékokat lehetett kapni. Diákjaink kezükbe foghatták és kipróbálhatták a korabeli fegyvereket. Óriási plüss stucc szemléltette Nagy Lajos és károly Róbert királyaink címer állatát. megismerkedtünk azzal, hogy Nagy Lajos hogyan mutatta be erejét, nyílvessző okozta sérülése után. megtudhattuk, miért van a lovagi kardon kézvédő, a szablya végén bojt. rengeteg érdekes és hasznos információval gazdagodhattunk úgy, hogy közben élveztük az órát.

    Hisszük, hogy diákjaink érdeklődését sikerült a tanár úrnak felkeltenie a történelem iránt és lelkesedésük később sem fog lankadni. Köszönjük Gáspár Ferenc tanár úrnak.

Angol teadélutánt tartottunk

Április 2-án délután különleges rendezvényt tartottunk iskolánkban. Angolos teadélután, vendéglátás fogadta a résztvevő gyerekeket. Tradicionális vajas keksz, uborkás szendvicsek és tea várta a tanulókat, akik jóízűen falatoztak. Szinte mindenki megkóstolta az angolosan készített tejes teát is. A teadélutánt követő tudáspróbán 18-an vettek részt, sokaknak jól sikerült a feladatsor, ők ötös érdemjegyet kapnak angol nyelv tantárgyból. A vendéglátás és a tudáspróba nagy sikerrel zajlott. Köszönjük a részvételt midnenkinek.

Folytatása következik...

Március 15-ei megemlékezés

A hagyományokhoz híven iskolánkban idén is megemlékeztünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. Az ünnepi műsort március 13-án délután 2 órakor tartottuk a Művelődési házban, ahol a tanulókon és a pedagógusokon kívül szép számmal jelentek meg szülők, érdeklődők és meghívott vendégek.

A Himnusz közös eléneklése után Pataki Attila: Emeld föl fejedet című dala, és az ezalatt kivetített néhány kép segítségével könnyen ráhangolódtunk a 167 évvel ezelőtt történt eseményekre.

Ezt követően az énekkaros tanulók előadásában hallhattuk Demjén Ferenc: A szabadság vándorai című dalát, majd iskolánk nyolcadikos tanulói egy verses, zenés irodalmi műsor keretében elevenítették fel a forradalmi eseményeket.

Az ünnepi műsor egyik színes, látványos színfoltja volt a színjátszó szakkörösök tánccal fűszerezett előadása, mely egy toborzó jelenetet mutatott be, s melynek segítségével ennyi év távlatából is bepillantást nyerhettünk Kossuth Lajos egyik toborzó körútjába.

Megemlékezésünk utolsó műsorszámaként Bicskei Viktória és Vakály Vanessza 5. osztályos tanulók előadásában Koncz Zsuzsa: Ha én rózsa volnék című dalát hallhatta a közönség.

A péntek délutáni esemény a Szózat meghallgatásával ért véget.

 

Napfogyatkozás

Iskolánkat is foglalkoztatta az a különleges esemény amit országszerte érzékelhettek az emberek. Így osztályonként internet segítségével megbeszéltük a tudományos illetve hétköznapi nyelven mit jelent ez a jelenség .Ezeket az órákat élvezték az osztályok, főleg azokat a pillanatokat , amikor eljátszottuk az égitest mozgását. Az óra végén kiszámoltuk, hogy hány évesek leszünk mikor újra teljes napfogyatkozás lesz. Megfogadtuk hogy ha törik ha szakad, egyszer végig fogjuk nézni. De visszaemlékezünk bölcs tanár nénink szavaira, hogy , „NEM SZABAD SZABAD SZEMMEL A NAPBA NÉZNI”

Jótékonysági bál

A Palásti László Közalapítvány minden évben megrendezi iskolánk támogatása céljából a jótékonysági bált. Hagyományosan február hónapban kerül erre sor. A bál bevételét minden évben az óvodás, iskolás gyermekek hétköznapjainak megszépítésére fordítja a Közalapítvány.

Idén február 7-én, szombaton gyűltek össze a vendégek a napkori Aranyalma étteremben, hogy élvezzék az iskolások hangulatos, színvonalas előadását, táncoljanak, mulassanak, s közben adakozzanak.

A gyermekek műsora az iskolai színjátszó csoport előadásával kezdődött. Éneket, modern és hagyományos cigány táncot és musicalrészletet is láthattunk. A kulturális, szórakoztató műsort az gyerekek látványos DOBOZ-tánc előadása zárta, mely képekben mutatta be, hogy mire vagyunk büszkék iskolánk életéből.   Éjfél előtt került sor a várva-várt tombolasorsolásra, melynek fődíját, egy értékes LED tévét a Bethlen Gábor Oktatási Alapítvány ajánlotta fel.

Hajnalig tartó mulatság után a bál nagy sikerrel zárult. Köszönjük minden résztvevőnek, adakozónak!

 

Ki-mit-tud?

2015. január 30-án rendeztük meg iskolánk I. Ki-mit-tud? rendezvényét! A gyerekek nagy lelkesedéssel készültek. Különböző kategóriákban mérették meg magukat. A győztes csapatok jutalma egy-egy torta volt.

Interjú Gera Zoltánnal

Magyarország legeredményesebb futballistája a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata által rendezett Mikulásünnepség díszvendége volt Magyon.

Gera Zoltán (Gerzson) 1979. április 22-én született Pécsen. Magyar labdarúgó, jelenleg a Ferencváros játékosa és a Magyar Labdarúgó Válogatott meghatározó tagja. Pályafutása során több angol klubcsapatban szerepelt, mint például a West Bromwich Albion, vagy a Fulham. Többszörös magyar bajnok és kupagyőztes a Ferencváros csapatával, valamint három alkalommal volt az év labdarúgója Magyarországon. 

Munkatársunk a látogatás kapcsán kérdezte Gera Zoltánt.

 

- Tegnap még pályán voltál, ma pedig már itt vagy Magyon. Mindannyian tudjuk, hogy elég messziről érkeztél. Hogyan bírod ezt?

Mivel már vége a szezonnak, ez volt az utolsó bajnoki mérkőzésünk. Így egy kicsit lazább a napirendünk. Egyébként nem biztos, hogy eljöttem volna, ha nem ez lett volna az utolsó meccsünk. Fontos nagyon, hogy mérkőzések után pihenéssel töltsem az időt, felkészüljek a következő megmérettetésre. De örülök neki, hogy vége van és pihenünk. Nagyon szívesen jöttem a magyi gyerekekhez.

- Két mondatban össze tudnád foglalni, hogyan kezdődött a pályafutásod?

Gyerekként nagyon szerettem a futballt, a játszótéren éjjel nappal ez volt az elfoglaltságunk. Mindig is kedveltem ezt a játékot. Az iskolai csapatban kezdtem el játszani, később egyesületekben folytattam a focit. Végül is így kezdődött a pályafutásom.

- Hogyan történt a klubválasztás?

Nyilván az ember odamegy, ahova hívják. Szerencsésebb, ha több ajánlat van. Akkor a legjobbat kell kiválasztani.

- Mit mondanál a magyi gyerekeknek, hogyan érjék el álmaikat, céljaikat?

Nagyon jó, ha vannak célok és álmok, amit kitűznek maguk elé.  Ezek sosem jönnek maguktól. Nagyon fontos, hogy mindenki szorgalmas legyen és kitartó. Akkor is, ha esetleg van egy rosszabb időszak. Sosem szabad feladni. A sportolók életében is vannak nehezebb periódusok, amikor kevésbé megy úgy a játék, ahogy szeretné. Ez nálam is előfordul, de az a fontos, hogy az ember újra motivációt kapjon, új erőt nyerjen, kitartó és szorgalmas legyen.

- Ha már itt említetted a kudarcokat, te hogyan éled meg őket?

Nehezen élem meg őket.  Egy- egy mérkőzés nagyon le tud törni, amikor esetleg nem úgy megy a játék, ahogy szeretném, vagy amikor vereséget szenvedünk. De mivel jönnek az újabb feladatok, nagyon fontos, hogy ne nyalogassam a sebeimet, hanem álljak föl, és tegyem a dolgomat. Mert a következő héten már újra teljesíteni kell a pályán, és nincs erre idő. De igazából ezt is pozitívumként kell felfogni.  Valaki nem foglalkozik a kudarccal, hagyja az egészet.  Valamilyen szinten meg kell, hogy érintse az embert a kudarc is és a siker is. És abból a pozitív és a negatív dolgokat kell szétválasztani. A pozitívumokat be kell építeni a munkába, a negatívumokat el kell hagyni. Az ember mindig tanul, a saját hibájából is. De jobb úgy tanulni, hogy másnak a példáját látja, mert ez megelőzés.  Az ember követ el hibákat. Az is fontos, hogy megfelelő módon kezelje azokat. Nekem is volt már ilyen élettapasztalatom.

- Mik a terveid a jövőre nézve?

Szeretnék még futballozni addig, ameddig az egészségem engedi, és amíg úgy érzem, hogy motivált vagyok, illetve míg teljes szívemből tudok focizni. Hogyha valamelyiket elveszítem, vagy ha már nem bírom úgy a tempót, esetleg már nem vagyok olyan motivált, akkor fogom abba hagyni a futballt. Hogy ez meddig fog még így menni, nem tudom. Remélem még azért 2-3 évig láthatnak a szurkolók a focipályán.

- Gyermekeid űznek- e valamilyen sportot?

Még nem.  A nagyobbik lányom még csak most keresi, hogy mit szeretne sportolni. Jelenleg a ritmikus gimnasztikával próbálkozik, azt kezdte el gyakorolni. Remélem, hogy kitartó lesz benne.

A kisebbik gyermekem, Jonatán, 3 éves. Majd meglátom, hogy boldogul a labdával. Ha jól kezeli, akkor erőltetem, hogy focista legyen. Egyébként nem.  Inkább hagyom, hogy abba az irányba menjen, amit szeret, amihez tehetsége van.

- Itt a mai napon mi volt az a dolog, ami egy örök emléket hagyott benned?

Több élményem is volt a mai nap folyamán. Az előadások nagyon tetszettek. Különösen a néptánc. Sajnos ez már, úgy veszem észre, megy ki a divatból. Budapesten biztosan nem láttam volna ilyet egy iskolában sem. Ezért is jó volt eljönni egy ilyen kis faluba, ahol ennek még hagyománya van. Jó volt látni a gyerekeket, hogy felkészültek, hogy ennyire várták a mikulást. Sugárzott az arcukról, hogy mennyire örültek az ajándékoknak is. Egyszóval nagy élmény volt itt lenni.

- Jártál már többször ebben a régióban?

Igen. 12 éve jártam Leveleken, Nyíregyházán pedig már több meccsem is volt.

- Hogyan viszonyulsz az ilyen jótékonysági munkához?

Szívesen végzek ilyen karitatív tevékenységet. Örömmel fogadok el ehhez hasonló meghívásokat. Jó lenne minél több ilyen eseményen részt venni, mert jó érzéssel tölt el. De sajnos az időm korlátozott, így nem tudok minden meghívásnak eleget tenni.

 

Köszönöm a beszélgetést. Jó egészséget és további sikereket kívánunk a magánéletben és a pályán egyaránt!

 

Hangverseny a Bethlen Gábor Általános Iskolában

2014. november 27-én a Bethlen Gábor Általános Iskola meghívta iskolánk néhány tanulóját egy fergeteges ifjúsági koncertre.

A Daniel Speer Brass rézfúvós kvártett előadásában ismert operákból hallhattak részleteket a gyerekek, melynek címe „Operált operák”.

A koncert érdekes hangszerbemutatóval kezdődött. Az előadók láthatatlanul szólaltattak meg ismert dallamokat a hangszereiken, s a gyerekek feladata volt

a hallható hangszerek felismerése. A sikeres felismerőnek így lehetősége volt megszólaltatni azokat.

Egy-egy operarészlet után a zenészek a saját hangszerüket részletesen bemutatták.

Előadásuk végén Bizet: „Carmen”-jének szereplőiként jelmezben jelentek meg a művészek a színpadon, amely nagyon tetszett a gyerekeknek.

Vendéglátónknak köszönjük a lehetőséget, a felejthetetlen délutánt és a nagyszerű élményt.

 

 

Népdaléneklési verseny 2014

„Ameddig egy nép énekel,

 messzire hallatszik hangja.”

Sütő András.

 

A 2014/2015-ös tanévben iskolánk immár 15. éve ad otthont a népdaléneklési versenynek, melyet minden tanév novemberében rendezhetünk meg.

Erre a találkozóra idén, 2014. november 19-én került sor. Magyon ez a nap mindig a népzene ünnepe.

Külön öröm számunkra és köszönjük, hogy ismét elfogadták meghívásunkat a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából érkeztek vendégek, akik rendezvényünk színvonalához nagymértékben hozzájárultak gyönyörű népdalcsokrukkal és citera játékukkal.

Az iskolák ismét szép számmal nevezték tehetséges tanulóikat a versenyre.

Ezen a napon 8 iskolából érkeztek gyerekek, s négy korcsoportban közel 30 kisiskolás vetélkedett egymással.

 

A verseny mottója: „Négy vándor jár körbe-körbe…”

A felcsendülő népdalokban megjelentek az évszakok jellemzői, s a hozzájuk kapcsolódó szokások, munkaformák.

A versengést megelőzte iskolánk színjátszó csoportjának előadása, mely a régi idők téli estéit mutatta be a tanulóknak. Előadásuk címe: „Tollfosztóban voltam az este…”

A darabban szebbnél szebb magyar népdalok csendültek fel, és tanulóink eljárták a Szatmári verbunkos és csárdást is.

A versenyzők produkcióit hozzáértő zsűri értékelte.

Míg a zsűri visszavonult dönteni, az ebédlőben gazdagon terített asztal várta a gyerekeket.

A felejthetetlen délutánt ismét közös énekléssel zártuk.

Mindenki mosolyogva indult haza, hiszen egy nagyszerű élménnyel lett gazdagabb, s akik nem értek el helyezést azok sem távoztak üres kézzel, hiszen az oklevelek és emléklapok mellett, minden tanuló valamilyen kedves kis ajándékot vihetett haza.

 

A verseny eredményei:

 

I. korcsoport (1.-2. oszt.):

I. helyezés: Pankotai Sára (Apagy)

II. helyezés: Kurucz Dorottya (Levelek)

III. helyezés: Fehér Vanda Petra (Magy)

 

II. korcsoport (3.-4. oszt.):

I. helyezés: Tordai Mária (Baktalórántháza)

II. helyezés: Bicskei Anikó – Bicskei Edina (Magy)

III. helyezés: Anda Zsófia (Ramocsaháza)

 

III. korcsoport (5.-6. oszt.):

I. helyezés: Juhász Eszter (Ramocsaháza)

II. helyezés: Balogh Henrietta (Ófehértó)

III. helyezés: Vakály Vanessza (Magy)

 

IV. korcsoport (7.-8. oszt.):

I. helyezés: Nyeste Sára (Ramocsaháza),

II. helyezés: Tordai Emese (Baktalórántháza)

III. helyezés: Pálfi Beatrix (Ófehértó)

 

A verseny lényege és célja, hogy az éneklés öröme hassa át az előadót, s ezáltal juttassa élményhez a hallgatót is.

 

Valamennyi iskola versenyzőjének köszönjük a részvételt, nevelőiknek a felkészítést, bízva abban, hogy lelkesedésük továbbra is megmarad. Jövőre is várunk mindenkit nagy szeretettel.

Már-már szállóigévé vált elköszönésünk: Jövőre ugyanitt!

Csibeavató

A 2014/15-ös tanév októberében újra megrendezésre került a várva várt Csibeavató. Ezen az ünnepségen az elsősöké volt a főszerep. A rendezvényt megnyitotta Pappné Turik Tímea Igazgató Asszony. A délutánra meghívást kaptak az elsősök szülei és a teljes alsó tagozat. Az elsősök fogadalom tétele után 5 feladat teljesítése mellett bizonyították, hogy teljes osztályközösséggé váltak. A próbák teljesítésével váltak a Palásti László Általános Iskola teljes jogú polgáraivá. A délután további részében közös, szórakoztató játékra volt lehetősége a tanulóknak.

 

 

 

Polgár Sakkfesztivál

 

Magyi gyerekek Budapesten

A Dávid Sc. Sakkszakosztálya szervezésében - Morvai Pál sakkoktató – kíséretében 14 magyi általános iskolás vett részt 2014.10.04-én Budapesten, a Művészetek Palotájában megrendezett Polgár Sakkfesztiválon.

A kora reggeli indulás sem vette el a gyerekek kedvét a számtalan érdekes foglalkozáson való részt vételtől. Kézműves foglalkozások, érdekes játékok, sakkozási lehetőségek várták őket.  A kreatív tevékenység örömén túl még ajándékokban is részesültek diákjaink.  A rendezvényen a kisorsolt gyerekek szimultán mérkőzést játszhattak Polgár Zsófiával és Polgár Judittal, aki 25 évig vezette a női ranglistát. Sor került még apa-fia mérkőzésekre is.

Nagyon sok élménnyel gazdagodva, de fáradtan tértünk haza.

Tanulóink utazásának költségét Magy Község Önkormányzata biztosította.

Köszönjük!

 

Magyar Diáksport Napja 2014! "Mozogjunk együtt két órát"

Egészséghét

 

 

Házi sakkverseny 2014 szeptember

 

"Pindu-Pandur" Mini-kerssz - Országos közlekedési verseny 2014. május

 

12 csúcsú matematika verseny Budapest

 

 

Újrapapír pályázat

  

Gyermekfesztivál Baktalórántháza

 

 

Holokauszt 70. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottunk 2014. április 16-án.

 

Gacsályiné Rocskó Erika történelem tanárnő elevenítette fel a történelmi eseményeket diák segítségével.

 

Színjátszó körünk Anna Frank naplójának egy részletét dramatizálták.

 

A megemlékezés részeként iskolánk tanulói Gerendás Péter és Bródy János 100 éves pályaudvar című szerzeményét énekelték el.

 

Végül Max Lucado Értékes vagy című meséjét adta elő Molnár Szandra, Füzesi Cintia és Tar Viktória  a kedves megemlékezőknek. 

 

 

 

Sportnap 2014. április 18.